Dyreholdet - hvordan lever bænkebider 🌳




Bænkebider - den der ligger under rådne brædder
Bænkebidere er små grå krebsdyr, der lever i skovbunden og i havet.
Det er ikke så nemt at finde bænkebider om vinteren selv om de også er aktive om vinteren. Når det bliver koldere graver de sig længere ned i bladebunkerne eller ved stærk frost graver de sig endda langt ned i jorden.

Opgave A.
Borgergruppe: 
- Vores målgruppe er fjordskolen (børn med særlige udfordringer). Det kan tilrettes til andre borger /børn.
Mål for gruppen:
- Lære at en bænkebider er en del af og bidrager til økosystemet.
- Hvad kan den, hvor bor den osv. 
- Iagttagelser af andre dyr man har tilfældigvis fået med ind i terrarie.
Oplevelses og læringsmuligheder:
- Terrarie, så der kan kigges ind i bænkebidernes bo.
- Helst et ikke for varmt sted så dyrene ikke tør ud.
- Den skal helst stå et sted som er let tilgængelig for målgruppen, så de kan kigge.
Relevante naturfaglige begreber:
- Bruge og introducere til fagbegreber som beskriver bænkebider
- De fem vidensformer - Natur og udeliv - uderummet i pædagogisk praksis s. 59-61
- Naturdannelse
Tegn på læring:
- Ligge mærke til, om der bliver snakket videre om det. 
- Er der interesse for emnet?
- Bliver der brugt nye begreber når børnene snakker sammen om bænkebider.


Opgave B
Hvordan er en bænkebider bygget op?:
Bænkebidder er krebsdyr og har gælder. De bænkebidder i kender er for det meste grå i deres farve. De har skjold som er fladt over hele kroppen, som består af mange led. Bænkebidderne optager verden gennem deres to antenner og de går på 7 ben. Der sidder 2 ben par på hvert led.
Dens krop er oval, mellem 15 - 18 mm i længden og er ca. 7 mm i bredden.

Leveforhold.
Vi har valgt at have vores bænkebider i et terrarie, så vi kan holde øje med hvad der sker. Bænkebider lever bedst i et mørkt og fugtigt miljø – f.eks. under et dødt gammelt træ, plantepotter. De er både aktive om dagen og natten – da de helst befinder sig mørke steder, er det ikke vigtigt om det er morgen eller dag.
Eftersom de lever bedst i et fugtigt miljø, så skal vi huske at holde terrariet fugtigt – dette kan f.eks. gøres med en forstøver eller at der ligges en fugtig svamp ned til dem.
Bænkebider er ikke folk dyr, selvom man ofte oplever at der er mange samlet det samme sted – dette er rent tilfældigt, de vil blot alle være det bedste sted.

Hvad spiser en bænkebider?
Træfibre – dødt træ.
Visne blade – døde planter.
Døde dyr.
Halv rå kartoffel – kan også bruges som gemme sted.

Kredsløb.
Bænkebider – visne blade – afføring – næring til planter.
Visne blade – bænkebider – fugle/skolopender – store fugle.

Hvilke arter findes der? 
Der findes 27 arter alene i Danmark.
En af de to mest kendte bænkebidder kaldes her for "gråsvin" eller "murbænkebider" (porcellio scaber).
Den anden kendte art hedder "skrukketrold" eller "kælderbænkebider" (oniscus asellus), den er mere lyst i siderne.
En anden kendt art er kuglebænkebideren (armadillidium vulgare). Den kan rulle sig sammen til en kugle, når den er i fare eller føler sig generet. Så snart den føler sig tryg kommer den frem igen og kravler løs. Han-bænkebider er mørkegrå og hunnerne er mere lyse i det med gule aftegninger.

Hvordan bænkebideren blev til et landdyr?
Bænkebideren er et krebsdyr - der dog nu lever på land. Meeeeen... Bænkebideren er stadig afhængig af vand og at det sted den bor er fugtigt. Der er stadig mange af de forskellige bænkebider arter der ånder med gællerne - der jo skal holdes våde.
Der er dog også andre arter af bænkebideren der har udviklet noget der fungerer som lunger i stedet.

Kuglebænkebideren er den der har udviklet de bedste organer til ånding, de ligner insekternes. Den har et skjold så vandet ikke kan trænge igennem, og den kan rulle sig sammen - så den ikke taber på meget vand. Den lever derfor de tørreste steder - f.eks. langt udenfor skoven.

Har bænkebider fjender?
Bænkebiderens fjender er pindsvin, ugler og edderkopper, fordi de spiser den. 
For at forsvare sig ligger bænkebideren helt stille.

Hvor gammel bliver en bænkebider?
En bænkebider bliver kun omkring de 3-4år.

Hvordan formere bænkebider sig?
Når hunnen er 2år, er den klar få unger. Når bænkebiderne har parret sig, lægger hunnen æggene i en rugepose under maven. 

Opgave C
Fjordskole - Naturfestival
Ideer:
- Snak og informationer om krebsdyr.
- Billeder med af forskellige arter af krebsdyr.
- Sammenligne bænkebider med andre krebsdyr.
- Pille rejer - spise dem
- Finde bænkebider- kategorisere de forskellige arter
- Stege bænkebider på trangia og spise dem
- Kigge på dem gennem lup.

Forberedelse af billeder - samt laminering af billederne. Samle flere bænkebider og evt. stege dem for at se hvordan det er bedst at gøre det. 
Købe rejer og find en god metode for at pille dem. 

Pædagogen skal gå foran for at give en god formidling og informationer om bænkebider. Så træder pædagogen lidt i baggrund for at give børnene plads til selv at finde bænkebider. De skal selv prøve på at kategorisere dem i de forskellige arter, dog skal vi som pædagoger gå ved siden af for at understøtte børnene. 

Efter afprøvning:


Opgave D
Vi vil formidle viden til børnegruppen ved at være forstående i vores sprog - ikke bruge fagudtryk. Vi vil også kigge på de skaller som bænkebiderne smider, her kan man snakke med børnene om hvordan det kan være de gør det - derved inddrages de også. 

I forhold til dokumentation har vi valgt at lave nogle piktogrammer der beskriver dagens forløb, meget kort - 3 billeder ved hver aktivitet, så der ikke kommer for mange indtryk på en gang.
Vi har også valgt at have billeder af de forskellige krebsdyr - her er det også mulighed at snakke om ligheder og forskelle ved krebsdyrene (selvom de kommer fra samme slægt). Vi har også lavet nogle billeder hvor man kan se den rigtige størrelses forskel - lige fra en lille bænkebider til en stor hummer.
Til sidst har vi også billeder af de forskellige arter man kan finde, så børnene kan se at der er forskellige slags når de selv går på jagt efter nogle. 
- Hvor nemt er det at finde de forskellige arter af bænkebider?
- Er der flere af nogle slags i forhold til andre?

Opgave E
Vi har alle fået den nye viden at der findes mange forskellige arter af bænkebider - altså de er ikke alle ens. Samt fandt vi ud af at en bænkebider er et krebsdyr - derved er den i slægt med hummer, krabber osv. (som man slet ikke havde tænkt over).

Der kan dukke mange etiske spørgsmål op i forhold til at arbejde med dyrehold pædagogisk. Man skal selvfølgelig hele tiden være sikker på at dyret har det den skal bruge - og ikke lave om på dens habitat (altså lave hjemme som det skal være). Vi lavede f.eks. vores egen lille skov til bænkebiderne.
Samt skal man være sikker på at det er et dyr man kan, må og gider holde. Dyr skal ikke blot leges med, men man kan lære rigtig meget ved at studere det. Ved bænkebider kan man lære at krebsdyr, økosystemet, hvad er tørt/hvad er fugtigt osv. Man skal selvfølgelig også være sikker på at det er noget der kan lade sig gøre og er forsvarligt for både dyr, pædagoger, børn/borger.

Perspektiverne:
Børn er interresseret i alt der bevæger sig. Som Bent L. Madsen påpeger, er det godt for børn at være sammen med dyr. Men der er som voksen svært at kunne forstille sig, at bænkebider kan være lige så et godt dyr at lære omsorg på, tage ansvar for og lære noget om dyret - som de nuttede dyr med pels mørke øjne. Børnenes fasination skal understøttes af pædagogen for at barnet ikke taber sin interesse til dyret. Med at vi skulle opbygge os et dyrehold, har vi lært at selv bænkebider kan være spændende og er med til at forstå naturen og verdenen på.

Dyreholdet kan give anledning til at tænke ud af boksen, især når det kommer til aktiviteter man kan lave. Altså noget så simplet som et vendespil, pille nogle rejer osv. (selvom dyret "bare" er bænkebider). Vi har fået meget ny viden om et dyr vi alle altid har kendt, ting man aldrig har tænkt over. 





Kommentarer

  1. Kiggede lige forbi - der er noget der driller jer med teksten (en masse hvide felter) - kan kan lige kigge på det i morgen sammen (det er enkelt at rette...)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Udviklingsprojekt/Praksisafprøvning 1. Opgave

Friluftslivsdag - 07.12.2022 🥶